POLICIJSKA UPRAVA LIČKO – SENJSKA
Hrvatskog sokola 2, 53 000 Gospić, tel.: +385 53 675 111
ličko-senjska uprava > Policijske postaje > Policijska postaja Donji Lapac

Policijska postaja Donji Lapac

Korisni linkovi:
Policijska postaja Donji Lapac

 
 

Mjesto: Donji Lapac
 
Adresa: Trg Ive Andrića 1
 
Telefon: 053/675 739
 
Telefaks: 053/675 722
 
 
 
 

Policijska postaja Donji Lapac kao policijska postaja III kategorije djeluje na području općine Donji Lapac, u kojoj prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 2 113 stanovnika, sa gustoćom naseljenosti od 5,3 stanovnika na kvadratni kilometar. Postaja pokriva područje od 354,20 km², a nalazi se u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske u sastavu Policijske uprave ličko-senjske i to u njezinom istočnom dijelu. Lokalno stanovništvo živi u osamnaest raspršenih naselja bez znatne koncentracije stanovništva.

Specifičnosti teritorijalnog područja koje pokriva Policijska postaja Donji Lapac karakterizira brdsko planinska konfiguracija terena i isto takve klimatske prilike, a 56% površine prekriveno je šumom. Od značajnijih cestovnih pravaca kroz područje prolazi DC-218 (MCGP Užljebić – D. Lapac – Srb), a ukupna dužina državnih cesta iznosi 48,430 km, županijskih cesta 38 km, lokalnih cesta 73,200 km. Također ova PP pokriva 54 km državne granice prema Bosni i Hercegovini, od čega se oko 37,9 km odnosi na kopnenu granicu i oko 17 km granice na rijeci Uni. Kroz područje uz državnu granicu prolazi i željeznička pruga tzv. „Unska pruga“ Bihać – Knin, koja još zbog devastacije tijekom i nakon Domovinskog rata nije u funkciji.

Na postajnom području na DC-218 u pravcu Bihaća (BiH) nalazi se Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu Užljebić. Postaja teritorijalno graniči s Policijskom postajom Korenica, Policijskom upravom zadarskom, Policijskom postajom Gračac i Policijskom postajom Donji Srb, te sa Republikom Bosnom i Hercegovinom.

PP Donji Lapac je ustrojem mješovita postaja koja izravno obavlja policijske i druge poslove iz nadležnosti  temeljne, prometne, granične i kriminalističke policije.  U policijskoj postaji organizirano je 24-satno operativno dežurstvo, koje zaprima dojave od građana te upućuje policijske službenike na obavljanje zadaća na terenu.

Drugi poslovi obuhvaćaju izdavanje, promjenu i zamjenu osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola, prometne dokumentacije, registracije vozila, poslovima u svezi nabavke i registracije oružja, poslovima državljanstva, poslovima sa strancima i poslovima vezanim za javna okupljanja.

 
 
Policijskom postajom rukovodi načelnik Stjepan Sabljić.