POLICIJSKA UPRAVA LIČKO – SENJSKA
Hrvatskog sokola 2, 53 000 Gospić, tel.: +385 53 675 111

U Gospiću „Zajedno protiv govora mržnje“

U Gospiću „Zajedno protiv govora mržnje“
29. svibanj 2017. -

Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je s provođenjem preventivnog projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ koji ima za cilj promicanje kulture tolerancije i nenasilja, te prevencije svih oblika govora mržnje kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja, a u konačnici prevenciju kriminaliteta kojeg motiviraju različiti oblici mržnje. 

To podrazumijeva provedbu niza konkretnih preventivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje različitih oblika govora mržnje prema određenim društvenim skupinama ili njenim pripadnicima zbog nekog njihovog određenja ili opredjeljenja, a geneza mržnje je temeljena na nekoj od diskriminacijskih osnova. 

U petak, 26. svibnja je u prostorijama Kulturno informativnog centra u Gospiću održan multimedijalni kutak „Stani pred kameru i pošalji poruku“ u kojem su sudjelovalivoditeljica kabineta župana Ličko-senjske županije Sanja Vladetić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar, tajnik Grada Gospića Slaven Stilinović, ravnatelj Gimnazije Gospić Milan Štimac, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turić Gospić Ivica Radošević, predsjednik Zajednice sportova Ličko-senjske županije Milan Radošević, trenerica košarkaškog kluba Gospić Monika Tomljenović, trener rukometnog kluba Gospić Josip Štampar i trener hrvačkog kluba Gospić Ivan Karić, kojom prilikom su kroz kratka obraćanja uputili jasne poruke o važnosti sprječavanja govora mržnje.

“Za nasilje općenito, pa tako i za nasilje na sportskim natjecanjima nema opravdanja. Nezadovoljstvo rezultatom utakmice, igrom sportaša ili odlukom sudaca neprihvatljivo je iskazivati stvaranjem netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja.“, istaknuo je načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar, te na kraju poručio: “Govoru mržnje reci jasno ne!- Stvorimo sretne tribine!“

Svojim porukama svi su podržali borbu protiv govora mržnje, svakog oblika nasilja i netolerancije, uz naglasak da govor mržnje ništa ne može opravdati te da mu nije mjesto niti na sportskim natjecanjima niti u društvu, a nenasilje i tolerancija jedini su ispravan oblik komunikacije.  

U nastavku je u Kulturno informativnom centru održana interaktivna radionica „Prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima, u kojoj su sudjelovali učenici Gimnazije Gospić. Radionicu su održali policijska službenica za prevenciju Kristina Orešković i policijski službenik Odsjeka za javni red i mir Nikola Nikšić koji su učenicima prezentirali  povijesni pregled nasilja na sportskim natjecanjima od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas, upoznali ih s kategorijama na koje se dijele navijači (gledatelji, rizični navijači i huligani), negativnim navijačkim trendovima, kao i zakonskim propisima koji reguliraju i sankcioniraju protupravna ponašanja vezana uz ovu problematiku. Učenici su upoznati i s nekim od preventivnih programa koji se provode s ciljem suzbijanja govora mržnje i nasilja, te s razmišljanjima poznatih sportaša i javnih osoba o ovom problemu.Vijesti za aktualni mjesec:


27.6.2017.Krađa iz otključanog apartmana
26.6.2017.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
26.6.2017.Provaljeno u kamper
26.6.2017.Dovršeno kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela neisplate plaće
26.6.2017.Osumnjičeni za pokušaje teških krađa
26.6.2017.U prometnoj nesreći smrtno stradala vozačica osobnog automobila
26.6.2017.Državljani Afganistana ilegalno prešli državnu granicu
23.6.2017.Prometna nesreća u Ličkom Cerju
23.6.2017.Povodom Dana državnosti održan tradicionalni turnir u malom nogometu
21.6.2017.Dovršeno kriminalističko istraživanje
19.6.2017.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
19.6.2017.Spašavanje na moru
19.6.2017.Dragovoljno predano streljivo
19.6.2017.Ljetno radno vrijeme upravnih poslova u Policijskoj upravi ličko-senjskoj
16.6.2017.Krađa iz kampera
13.6.2017.Carinski prekršaj
12.6.2017.Za prometnu preventivu u osnovnim školama osigurani bicikli i kacige
12.6.2017.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
12.6.2017.Dragovoljno predao ručne bombe i streljivo
12.6.2017.U prometnim nesrećama dvije osobe teško ozlijeđene


str.: 1 od 2. Ukupno: 31 zapisa.