POLICIJSKA UPRAVA LIČKO – SENJSKA
Hrvatskog sokola 2, 53 000 Gospić, tel.: +385 53 675 111

Ministar unutarnjih poslova u Gospiću nazočio raznim aktivnostima u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“

Ministar unutarnjih poslova u Gospiću nazočio raznim aktivnostima u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“
6. studeni 2017. -

Foto: PU ličko-senjska

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj potpisali su 2007. godine Sporazum o suradnji, čijim potpisivanjem je formalno započela akcija „Manje oružja, manje tragedija“ kojom se omogućava građanima koji ilegalno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva da ga dragovoljno predaju bez bojazni za moguće sankcije. 

Kako bi podigli svijest građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima, te potakli građane na dragovoljnu predaju oružja, danas je u Gospiću u Gradskoj školskoj-sportskoj dvorani održan niz preventivnih aktivnosti u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ kojima je nazočio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Policijski službenici Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije uz sudjelovanje psa za detekciju eksploziva i uz korištenje EOD odijela i robota tEODor-a izveli su pokaznu vježbu pod nazivom „Ne dirajte sumnjive predmete“, dok su pripadnici Hrvatskog centra za razminiranje, Hrvatskog crvenog križa- Gradskog društva Gospić i Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije održali interaktivnu radionicu na temu stradavanja od minsko-eksplozivnih sredstava u minskom polju, pružanje prve pomoći i izvlačenja. 

Za one najmlađe bio je organiziran kreativni kutak gdje su prvašići  kroz crteže ukazali na opasnosti od oružja i mina, a jedna djevojčica odlučila je svoj crtež pokloniti ministru unutarnjih poslova za uspomenu. 

U multimedijalnom kutku građani su mogli pogledati razne video materijale na temu opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava, a također su mogli stati pred našu kameru i snimiti svoju poruku o opasnostima od oružja i mina. 

Također su bili postavljeni i edukativno-informativni postavi policijskih službenika protueksplozijske zaštite Policijske uprave ličko-senjske, postav Hrvatskog centra za razminiranje, Hrvatskog crvenog križa-gradskog društva Gospić, Državne uprave za zaštitu i spašavanje-područnog ureda Gospić, Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja-Stanice Gospić. 

„Ova je prezentacija iznimno važna jer moramo stalno podizati svijest o  opasnostima od oružja i zaostalih mina, a uključenost svih dionika društva, uključujući i one najmlađe, pokazuju da smo na dobrom putu. To je posebno važno u ovim dijelovima Hrvatske gdje će se još dugo osjećati posljedice ratnih djelovanja. Stalna edukacija, brojne radionice i mnoštvo promo-materijala načini su da ukazujemo na opasnosti koje nas okružuju. Prepoznavanje pogibeljnih situacija i djelovanje građana kada se nađu u takvim situacijama također su od vitalnog značenja. Danas smo se uvjerili i u organizirani rad  svih službi za žurna djelovanja koje su, nažalost, na prostoru ove županije mnogo puta dokazale  i u stvarnim situacijama“, poručio je iz Gospića ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Danas su i na području cijele Policijske uprave ličko-senjske bili postavljeni info-punktovi gdje su građani mogli dobiti informacije vezane uz dragovoljnu predaju. 

Kako bi neželjene posljedice eliminirali ili barem smanjili na minimalan broj, pozivamo građane koji legalno posjeduju vatreno oružje da ga čuvaju, nose i uporabljuju na zakonit način, vodeći računa o sigurnosti sebe i drugih osoba, a posebno djece, dok građane koji neovlašteno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva pozivamo da ih dragovoljno predaju bez bojazni za moguće sankcije. 

Skrećemo pozornost građanima da oružja koja namjeravaju predati ne donose osobno na info punktove, kao niti u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. 

Zahvaljujemo se svim građanima koji su prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

    

Vijesti za aktualni mjesec:


20.9.2018.Rezultati pojačanog postupanja u prometu u sklopu projekta EDWARD
20.9.2018.U sklopu obilježavanja Dana policije u Gospiću će biti postavljena izložba „Ljepota lažnog sjaja“
20.9.2018.Provaljeno u kuću
17.9.2018.PROJEKT EDWARD - europski dan bez poginulih u prometu
17.9.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
17.9.2018.U prometnim nesrećama tijekom vikenda dvije osobe teško ozlijeđene
14.9.2018.U prometnoj nesreći više osoba ozlijeđeno
14.9.2018.Osumnjičen za lažnu uzbunu
13.9.2018.U operativnoj akciji Klek uhićene tri osobe
13.9.2018.U prometnoj nesreći smrtno stradao vozač
11.9.2018.U Donjem Lapcu osposobljeni pripadnici Školske prometne jedinice
7.9.2018.Obilježen Dan policijske kapelanije Sv. hrvatski mučenici
4.9.2018.Počela je nova školska godina – vozači obratite pozornost na djecu
3.9.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
3.9.2018.Nedozvoljena glisiranja
3.9.2018.Dragovoljno predao streljivo
3.9.2018.Vozačica automobila teško ozlijeđena
3.9.2018.Kriminalitet tijekom vikenda


str.: 1 od 1. Ukupno: 18 zapisa.