POLICIJSKA UPRAVA LIČKO – SENJSKA
Hrvatskog sokola 2, 53 000 Gospić, tel.: +385 53 675 111
ličko-senjska uprava > Vijesti > Obilježen Dan ružičastih majica

Obilježen Dan ružičastih majica

Obilježen Dan ružičastih majica
28. veljača 2018. -

Foto: PP Senj i Donji Lapac

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. 

Policijska uprava ličko-senjska i ove je godine obilježila taj dan i to na području Policijskih postaja Senj i Donji Lapac.

Policijska postaja Senj je u sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ koji je usmjeren na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnji kulture nenasilja kod mlade populacije, obilježila Dan ružičastih majica u područnoj školi „Vjenceslav Novak“ u Svetom Jurju gdje je kontakt policajka održala predavanje učenicima od prvog do osmog razreda, te ih je upoznala s tematikom nasilja općenito, ukazala im na načine suzbijanja i prevenciju, kao i kazneno-pravnu zaštitu u pogledu vršnjačkog nasilja. Ukazala im je i na danas sve više prisutno nasilje putem elektroničkih mreža, s naglaskom na oprez u korištenju mobitela i interneta u svakodnevnoj komunikaciji.

U Donjem Lapcu ni „oštra lička zima“ nije omela učenike Osnovne škole Donji Lapac da se aktivno uključe u obilježavanje Dana ružičastih majica, te su zajedno sa Policijskom postajom Donji Lapac i Vijećem za prevenciju Općine Donji Lapac u školi obilježili ovaj dan. 

Načelnik Policijske postaje Donji Lapac Stjepan Sabljić naglasio je da obilježavanje Dana ružičastih majica podrazumijeva provođenje javne kampanje usmjerene na cijelu javnost, posebice djecu i mlade s ciljem njihove senzibilizacije o važnosti uočavanja problema, te aktivnog angažmana u sprječavanju svih oblika vršnjačkog nasilja. 

Potom su učenici od prvog do četvrtog razreda izveli prigodan program na temu „nasilje“ i izveli igrokaz „Tko će zaustaviti vršnjačko nasilje“.   

Na kraju im je naglašeno da svako saznanje za nasilje prijave djelatnicima škole, policiji, te da uvijek reagiraju kada saznaju da je neka osoba žrtva nasilja ili oni sami.
Vijesti za aktualni mjesec:


20.9.2018.Rezultati pojačanog postupanja u prometu u sklopu projekta EDWARD
20.9.2018.U sklopu obilježavanja Dana policije u Gospiću će biti postavljena izložba „Ljepota lažnog sjaja“
20.9.2018.Provaljeno u kuću
17.9.2018.PROJEKT EDWARD - europski dan bez poginulih u prometu
17.9.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
17.9.2018.U prometnim nesrećama tijekom vikenda dvije osobe teško ozlijeđene
14.9.2018.U prometnoj nesreći više osoba ozlijeđeno
14.9.2018.Osumnjičen za lažnu uzbunu
13.9.2018.U operativnoj akciji Klek uhićene tri osobe
13.9.2018.U prometnoj nesreći smrtno stradao vozač
11.9.2018.U Donjem Lapcu osposobljeni pripadnici Školske prometne jedinice
7.9.2018.Obilježen Dan policijske kapelanije Sv. hrvatski mučenici
4.9.2018.Počela je nova školska godina – vozači obratite pozornost na djecu
3.9.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
3.9.2018.Nedozvoljena glisiranja
3.9.2018.Dragovoljno predao streljivo
3.9.2018.Vozačica automobila teško ozlijeđena
3.9.2018.Kriminalitet tijekom vikenda


str.: 1 od 1. Ukupno: 18 zapisa.